"Ik krijg een kerk die niemand eerder heeft gezien!"

Na een verwoestende brand is de historische Sint-Donatiusbasiliek nu volledig gerenoveerd en dankzij Osmo coatings weer volledig toegankelijk.

Met haar voorgevel, twee vierkante torens en glas-in-lood rozet wordt de Sint-Donatienbasiliek in Nantes (Frankrijk) beschouwd als een monument van laat 19e-eeuwse architectuur. Met een hoogte van 40 meter is de basiliek een imposant element in het stadsbeeld en wordt ze beschouwd als een plaatselijk oriëntatiepunt. Het is begrijpelijk dat de inwoners van de stad met afschuw zagen hoe het historische godshuis in de vroege ochtend van 15 juni 2015 in vlammen opging. Gelukkig konden alle kerkgangers en bezoekers in veiligheid worden gebracht; helaas verwoestte de brand het dak en verzwakte het hele bouwwerk enorm. Geconfronteerd met de omvang van de schade besloot het stadsbestuur als kostendrager om het interieur en de buitenkant volledig te renoveren.

De renovatiewerkzaamheden werden geleid door Erfgoedarchitect Pierluigi Pericolo en werden in twee fasen uitgevoerd. In de eerste fase lag de nadruk op bergingswerkzaamheden en het stabiliseren en beveiligen van nog bestaande bouwelementen. Daarbij werden alle rommel en verbrand hout verwijderd en werd het hele gebouw afgedekt om verdere schade door verwering te voorkomen. De eigenlijke renovatiewerkzaamheden vonden plaats in de tweede, ingewikkelder fase. In de ateliers van Cruard Carpentry werd het nieuwe houten dakgebinte van eiken- en naaldhout samengesteld tot verschillende montage-eenheden. Ter plaatse werd het volledige dakgebinte over de hele lengte per eenheid gemonteerd; vervolgens werden het dak en de gewelfde plafonds geïnstalleerd. Om verdere restauratiewerkzaamheden mogelijk te maken, werden in het dakgebinte zoldertrappen aangelegd; daarna konden metselwerk en ramen worden gerenoveerd.

Sint-Donatienbasiliek

In het kader van de verbouwing werden ook de muren, vloeren en geschilderde decoraties in het koor gerestaureerd. Het gebied rond het altaar staat bekend als het koor. De eikenhouten vloer van de kooromgang was vóór de brand al zwaar aangetast door schimmelvorming, en het bluswater vernietigde het nog bestaande vloermateriaal volledig. Daarom moest Cruard Carpentry de vloer volledig verwijderen en een nieuwe vloer leggen. Om de vloer een passende antieke uitstraling te geven, werden de vloerdelen ongeschuurd gelaten en gedeeltelijk met een lichte vervorming gelegd. Met Osmo Hardwax-Olie Farbig 3073 Terra werd een kleurstelling bereikt die geschikt is voor de gewenste antieklook. Met deze transparant gekleurde satijnen houtbeits kan de kleur van hout moeiteloos worden veranderd. Dankzij de plantaardige ingrediënten is een uniform en naadloos uiterlijk mogelijk zonder zichtbare overgangen. Om de kleurpigmenten optimaal te beschermen tegen slijtage is de eiken vloer behandeld met een toplaag van Osmo Hardwax-Olie Original 3065 semi-mat. Hardwax-Olie Original geeft de vloer niet alleen de gewenste glans, maar maakt het oppervlak ook vlekbestendig, waterafstotend en extreem duurzaam. Zowel Hardwax-Olie Original als Hardwax-Olie Farbig zijn gebaseerd op natuurlijke oliën en wassen en creëren een microporeus en ademend houtoppervlak.

Op de dag af zes jaar na de brand heeft het stadsbestuur tijdens een ceremonie officieel de "sleutels" overhandigd aan pastoor Bonnet van de basiliek. Na het lange wachten en de vele dagen van bezorgdheid werd ds. Bonnet natuurlijk zeer emotioneel toen de sleutels werden overhandigd. Hij uitte zijn grote verwachting van de gebeurtenis door te zeggen: "Ik krijg een kerk die niemand ooit heeft gezien! Zelfs ik niet! Toen ik voor het eerst in de kerk kwam, was hij zwart. Vandaag is hij wit."

GEBRUIKTE PRODUCTEN