Strandhuis Under Pohutukawa

Architectuur and natuur in symbiose

Als een diep waarderende buiging voor de schoonheid van de natuur, verschijnt het huis Under Pohutukawa aan de kust, dat ten westen van Auckland werd gebouwd door de architecten Lance en Nicola Herbst. Als uitstekend voorbeeld van moderne en complexe houtarchitectuur is het bekroond met talrijke prijzen. Om het hout binnenshuis te beschermen, kozen de architecten voor Osmo Hardwax-Olie

Het omringende bos doordringt het hele huis: de woonkamer is genesteld onder een bladerdak van Pohutukawa-bomen waardoor zonlicht doordringt. Het glazen dak en de vliesgevels zorgen voor een vrij uitzicht naar buiten. De houten truss lijkt op vorken in een boom, en de slaapkamers komen uit op vlakke grond of boomkronen.

Met het strandhuis Under Pohutukawa hebben de huiseigenaren een droom vervuld. Hier in Piha, een van de meest adembenemende stukken aan de kust nabij de Nieuw-Zeelandse metropool Auckland, wilden ze voor zichzelf en hun puberende kinderen een weekendje weg creëren dat hoge architectonische eisen combineert met respect voor de natuur.

Voor de realisatie van hun project gaven ze opdracht aan het Zuid-Afrikaanse architectenteam Lance en Nicola Herbst. Beiden hadden al naam gemaakt in Nieuw-Zeeland met strandaccommodaties op Great Barrier Island. Maar Under Pohutukawa zou meer moeten zijn dan alleen een strandhuis - namelijk een volledig functioneel woonhuis in elk detail en het hele jaar door bewoonbaar. Als een uitstekend voorbeeld van moderne houtarchitectuur heeft het talloze prijzen gewonnen en wereldwijd erkenning gekregen.

HARDWAX-OLIE BESCHERMT EUCALYPTUS VLOEREN

Terwijl het huis een grote openheid vertoont, hebben de architecten echter bijzondere aandacht besteed aan het behouden van een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Het huis is niet enorm groot en bij de bouwmaterialen is extra aandacht besteed aan milieuvriendelijkheid. Het huis moet niet alleen integreren met het landschap, maar er ook aan toegeven. Lance Herbst legt uit waarom: "Om het huis te laten bestaan, zou het de vernietiging van een aantal bomen vereisen. Om dit te doen, hebben we naar de bomen gekeken en zo min mogelijk gekapt. Toch was dit voor sommigen in Nieuw-Zeeland een serieus probleem…”

Het favoriete bouwmateriaal was hout, zowel van binnen als van buiten. Dit past niet alleen optisch goed in het Pohutukawa-bos, maar het is ook een van de meest milieuvriendelijke bouwmaterialen die er zijn. Voor de plankenvloer is gebruik gemaakt van eucalyptushout, dat een prachtig contrast vormt met de donkere wandbekleding van cederhout. Ook het meubilair was gemaakt van eucalyptus of ander licht gekleurd hout.

Vrijwel het gehele interieur van de woning is behandeld met Osmo producten, in het bijzonder de Hardwax-Olie Original 3032 zijdemat. Hardwax-Olie behoudt de natuurlijke eigenschappen van hout en laat het ademen. Tegelijkertijd vergemakkelijkt het de houtverzorging en het onderhoud en beschermt het effectief tegen vuil en vocht. Vanwege het feit dat het is gebaseerd op natuurlijke oliën en wassen, uitstekend geschikt voor de leefomgeving en milieuvriendelijk, werd het de eerste keuze om het idee van de architecten van een modern houten huis te implementeren dat tegelijkertijd voldoet aan de wensen van de klant eisen, onderscheidt zich architectonisch en is milieuvriendelijk.

Osmo - Referenzen - Under Pohutukawa

GEBRUIKTE PRODUCTEN