Vikinggevoel op het Chiemsee-Meer

Osmo houtafwerkingen maken het originele Wickie the Viking-schip zeewaardig

Verhalen over het dorp Flake en zijn inwoners, vooral de slimme Vikingjongen Wickie, boeien al tientallen jaren zowel kinderen als volwassenen. Als het tijd is voor een lange reis, klimmen de Noormannen in hun drakenschepen en hijsen de zeilen. Wie dat wil weten, kan het aan de Chiemsee zelf beleven. Daar ligt het originele schip Freya uit de film "Wickie auf großer Fahrt" voor anker in afwachting van zeevarende avonturiers. Om het zeewaardig te houden is het houten schip door en door behandeld met diverse Osmo producten.

Van filmapparatuur tot familie amusement

Tijdens de opnames voer de Freya over het Beierse bosmeer en daarna werd hij tentoongesteld in een Vikingtentoonstelling in Rosenheim. Maar in 2017 kwam er een einde aan zijn tijd in de droogdokken: het Vikingschip werd grondig gereviseerd en klaargemaakt voor reizen op de Chiemsee. Per reis kunnen maximaal 20 personen hun zeebenen testen op het drakenschip. Een rondje roeien maakt de hele ervaring compleet, ook al heeft het schip een eigen motor.

Vanaf de grond af beschermd

De uitdagingen om een ​​houten schip constant in het water te beschermen zijn enorm. Daarom zijn voor de behandeling van het hout verschillende Osmo-afwerkingen gebruikt, die zowel qua uiterlijk als kwaliteit een uitstekende waarde bieden.

De scheepsbouwers hebben de romp van het filmschip geprimed met grote hoeveelheden Osmo WR Houtimpregnering, een sterk waterafstotend middel dat zwelling en krimp van hout voorkomt. In de volgende stap kregen de binnenzijden van de romp een passende beschermings- en verzorgingsbehandeling: hiervoor werden Osmo Natuurlijke Olie Beits 903 Basaltgrijs en 905 Patina gebruikt. Tijdens het behandelen werden de producten met elkaar gemengd om de ware gelijkenis van een oud schip te creëren. Als derde product van Osmo werd Osmo Terras-Olie 007 Teak toegepast. Deze kleurloze Terras-Olie maakte de houten oppervlakken van de roeibanken op het bovendek glad en water- en vuilafstotend. De allround bescherming tegen weer en wind zorgde ervoor dat het fraaie uiterlijk vele maanden “op volle zee” bleef behouden, waarbij de impregnering de romp beschermde tegen eventuele waterschade.